✅Pe 15 decembrie 2022, Instituția Publică Liceul Teoretic „Gheorghe Asachi” a fost gazda Proiectului transfrontalier „Folclorul, mijloc de păstrare a identității naționale, ne aduce împreună” , în colaborarea cu mai multe instituții din România.
✨Prezența Secretarului de Stat al Ministerului Educației din România, Dl Florian Lixandru, precum și a mai multor inspectori școlari, directori din România, profesori și elevi, a oferit evenimentului statut complex și meritoriu.
❗Obiectivul de bază al proiectului îl reprezintă cultivarea sensibilității și gustului pentru folclorul național în comunitatea educațională, generând schimb de bune practice în vederea desfășurării proiectelor comune în domeniul educației.
✅Programul evenimentulu, organizat de Comisia Metodică Limbă, Istorie și Științe socioumaniste, a însumat mai multe activități, precum :
✍️Expoziție cu titlu: „Veșnicia s-a născut la sat”, prezentă atât la parterul instituției, cât și în sala de festivități „Doina și Ion Aldea-Teodorovici”;
✍️Activitate artistică la care au participat atât elevi, cât și profesori, artiști din Republică și din România (interpreții: Rodica Druță-Hămuraru, Gabriel Nebunu);
✍️ Excursie „Istoria instituței cu cele mai vechi tradiții” (ghidată de Dna Lucia Argint-Căldare, șef Direcția evaluare în învățământul general, ANACEC).
🌟 Ziua a început cu întâmpinarea oaspeților din România (22 de persoane) de către echipa managerială, în frunte cu Dna Directoare Natalia Bulat.
✅Elevii din gimnaziu și liceu au izbutit să valorifice folclorul și datinile ancestrale, prin implicarea în activitățile desfășurate : șezătoare, colinde, cântece populare, urături, dansuri populare, recitaluri.
✅Evenimentul reușit să promoveze patrimoniul național prin educarea tinerei generații în spiritul dragostei față de țară, de neam, de limbă și de valorile incontesabile ale poporului.