Finala FLL Challenge Moldova 2023

Multă energie pozitivă, emoții, atmosferă de sărbătoare, proiecte inovatoare și zeci de roboți autonomi construiți și programați au fost la finala concursului de robotică FLL Challenge Moldova 2023, desfășurat  în data de 25 martie curent în incinta Centrului Național de Inovații Digitale „Clasa viitorului”. 

Competiția de robotică este la cea de-a VIII-a ediție și a adunat un număr dublu de echipe față de anul precedent. În acest an, la semifinalele care au avut loc în perioada 11-12 martie, au participat 58 de echipe, cu peste 500 de elevi, ghidați de 90 de antrenori. 29 de echipe au ajuns în finală.

În cadrul competiției, participanții au proiectat, construit, programat și testat roboți, au aplicat diverse concepte din matematică și știință, au elaborat soluții inovative pentru rezolvarea unor probleme reale. Evenimentul a fost organizat sub egida Ministerului Educației și Cercetării, cu suportul USAID Moldova și al Suediei în cadrul Proiectului  Tehnologiile Viitorului. Parteneri ai acestei ediții au fost companiile din sectorul TIC și energetic: Orange Moldova, Premier Energy Distribution și FFW Agency. Organizatorii și gazda evenimentului au fost Centrul Național de Inovații Digitale în Educație „Clasa Viitorului” și Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă” din Chișinău.

Liceul nostru anul acesta a delegat echipele ASA și Cyber Fish Force, ghidate de antrenorii Sclifos Tudor, Ciobanu Mariana, Bargan Violina și Braga Lidia. În anul curent tema generală a concursului a fost „Super Powered” și s-a concentrat pe soluții pentru problemele energetice, explorarea progreselor tehnologice și provocările globale cu care se confruntă omenirea. Echipele noastre, alături de celelalte 27 echipe au concurat la patru probe: Proiectul, Valorile Fundamentale, Designul Robotului și Robotul în Misiune.

Competiția a rezultat cu premii valoroase a echipelor din liceu, adăugând în palmaresul instituției încă 2 cupe ale concursului:

Premiul pentru „Proiectul de inovare”: Cyber Fish Force, IPLT „Gheorghe Asachi”, mun. Chișinău

Premiul special pentru „Excelență în inginerie”: ASA, IPLT „Gheorghe Asachi”, mun. Chișinău

Invitați la eveniment au fost viceprim-ministrul pentru Dezvoltare Economică și Digitalizare Dumitru Alaiba, ministrul Energiei Victor Parlicov, ambasadorul SUA, Excelența Sa Kent Logsdon, șeful misiunii USAID Scott Hocklander, ambasadorul Marii Britanii Excelența Sa Steven Fisher, managerul de țară al Premier Energy,  Jose Luis Gomez Pascual și directoarea generală a Orange Moldova Olga Surugiu. 

Concursul se desfășoară în cadrul Programului Național de studiere a Roboticii care a fost lansat în anul 2014. Astăzi, în Republica Moldova „Robotica” se studiază în peste 200 de instituții de învățământ ca disciplină opțională, cerc sau în cadrul disciplinei „Educație tehnologică” ca modul la alegere.

FIRST LEGO League Challenge este cea mai importantă competiție internațională din domeniul tehnologiei și roboticii dedicată copiilor și adolescenților cu vârsta cuprinsă între 9 și 16 ani, care se desfășoară în prezent în 110 de țări, cu participarea anuală a peste 680 mii de elevi, în cadrul a 3700 de evenimente.

Felicităm echipele noastre în persoanele Mîndrilă Emil, Miron Cristian, Leșan Victor, Panaghiu Sabina, Ojog Ștefan, Coca Arina, Stici Laurențiu (echipa Cyber Fish Force) și Cauș Marc-Sebastian, Ciobanu Dumitru, Palarii Leonilla, Cergă Maria-Smaranda, Școlnic Andrian, Dimitriu Nicoleta (echipa ASA) și toți participanții la competiția FIRST LEGO League Challenge Moldova 2023! 

Comentariile sunt închise.