Pe data de 26 septembrie 2023, Instituția Publică Liceul Teoretic „Gheorghe Asachi” a găzduit un eveniment de anvergură – Forumul municipal Ziua Europeană a Limbilor, ediția a XIV-a, care s-a desfășurat sub egida Direcției General Educație Tineret și Sport, având ca obiective:
-sensibilizarea publicului la diversitatea lingvistică din spațiul european.
-reiterarea necesității învățării limbilor pe tot parcursul vieții.
-nevoia dezvoltării competențelor lingvistice și pluri/inter/culturale pentru a asigura și spori responsabilitatea civică și democratică.
În Instituția Publică Liceul Teoretic „Gheorghe Asachi”, predarea învățarea limbilor străine este privilegiată începând chiar de la fondarea Școlii laice pentru fiice de nobili, în 1864.
Este de menționat că în martie 2024, Instituția va marca aniversarea de 160 de ani și anume acestei aniversări i-a fost consacrat evenimentul.
La Forum, au participat personalități notorii din domeniul diplomatic și cel educațional: Domnul Marc YVARRA, Consilier principal, Ambasada Franței în Republica Moldova; Doamna Monica BABUC, Director, Institutul Cultural Român Chișinău, Doamna Corina LUNGU, Consultant principal, Direcția Politici în Învățământul General și Învățare pe tot parcursul vieții, Ministerul Educație și Cercetări al Republicii Moldova; Doamna Claudia VIȘAN, responsabil al Biroului Național al AUF din Republica Moldova; Domnul Ghenadie RÂBACOV, coordonator al proiectului Clase bilingve francofone.
Ceremonia oficială de deschidere a avut loc începând cu ora 13:00. Alocuțiunile invitaților de onoare s-au împletit armonios cu aspecte artistice plurilingve și pluriculturale, publicul având parte de un program artistic de excepție: flashmob, dansuri și cântece în limbi străine studiate, prezentat atât de elevii asachieni cât și de elevii participanți, din instituțiile de învățământ înscrise la Forum: Liceul Teoretic „Dante Alighieri” și Liceul Teoretic „Orizont”.
Forumul municipal a reiterat conștientizarea necesității învățării limbilor pe durata întregii vieți, pentru a putea facilita dialogul intercultural, a aprofunda relațiile interetnice, importanța plurilingvismului camecanism de acces la valorile europene comune și de oportunități, cât și nevoia de a consolida eforturile, în vederea dezvoltării unei culturi durabile a păcii.
+25
All reactions:
Selivestru Gabriela, Alexandra Doagă and 78 others