Valorificarea trecutului istoric prin imaginile perioadei interbelice din Basararia

Postat : 30.04.2021


Protejarea patrimoniului este parte componentă a culturii şi istoriei naţionale. Acesta are impact deosebit asupra dezvoltării proceselor istorico-culturale şi sociale, contribuie la democratizarea şi umanizarea conştiinţei sociale. De aceea este necesară educaţia pro patrimoniu, de aceea repunem în discuţie și revenim la problema educaţiei pentru această bogăție inestimată, a rolului lui în formarea personalităţii, a conştientizării necesităţii valorificării şi promovării la nivel local, naţional, universal.

Împreună cu Agenția Națională a Arhivelor am lansat proiectul „Chipuri basarabene din România interbelică”, unde împreună cu profesorii, elevii și părinții I.P.L.T. „Gheorghe Asachi” am descoperit istorii frumoase fotografice.

Mulțumim pentru susținere și încredere.


Fotografia lui Maxim si Sava Antoniuc cu 6 persoane necunoscute. Credem ca poza a fost făcută în satul Onițcani la atelierul lui Maxim Antoniuc. Mai tîrziu, în anii 30 al secolului XX, Sava Antoniuc a deschis atelierul lui de trăsuri și mobilă la Chișinău, în regiunea după Biserica Ciuflea. După război fabrica a fost nationalizata și a devenit Fabrica de Mobilă Nr.1. Sava Antoniuc a rămas acolo ca director deoarece a fost ales de muncitori.

Jitari Alexandru - cl. a XII-a „D”

Pentru a vedea toate fotografiile gasite si a afla mai multe despre proiect accesati aici