Proiectul Clase bilingve

Postat : 03.09.2021

În data de 2 septembrie, Liceului Teoretic Român-Francez „Gheorghe Asachi” a găzduit un eveniment istoric, de importanță fundamentală pentru filiera bilingvă francofonă a instituției.
Evenimentul a avut loc în contextul vizitei Ministrului de Externe al Republicii Franceze Jean-Yves Le Drian, fiind totodată marcat de semnarea Convenției de Parteneriat între Ministerul Educației și Cercetării, Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Ambasada Franței în Republica Moldova, Alianța Franceză din Moldova, Organizația Internațională a Francofoniei și Agenția Universitară a Francofoniei.

Acțiunea de semnare a Convenției reprezintă demararea procesului de redinamizare și revitalizare a proiectului Clase Bilingve francofone în vederea perpetuării dispozitivului în Republica Moldova.
Pentru reconfigurarea proiectului partenerii și-au fixat ca obiective:
-asigurarea unui învățământ de calitate de și în limba franceză, în conformitate cu programele elaborate și aprobate de MEC și armonizate cu recomandările Consiliului Europei cu privire la studierea limbilor străine (CECRL);
-monitorizarea și evaluarea predării/învățării limbii franceze și în limba franceză în clasele bilingve francofone;
asigurarea recunoașterii internaționale a învățământului bilingv din Moldova;
✅facilitarea inserției profesionale a absolvenților claselor bilingve francofone;
✅asigurarea formării inițiale și continue a profesorilor FLE și DNL care predau în clasele bilingve francofone;
✅ameliorarea bazei didactico-materiale a instituțiilor membre ale proiectului.
????În conformitate cu programul vizitei, a avut loc o interacțiune și un schimb de opinii dintre membrii delegației cu elevii, profesorii de limba franceză și de disciplinele exacte. În timpul discuției au fost punctate avantajele proiectului, experiențele, reușitele și realizările, cât și provocările și așteptările pe care le au toți actanții, în contextul redinamizării proiectului.
????Administrația Liceului Teoretic Român-Francez „Gheorghe Asachi”, în persoana Doamnei Natalia Bulat, directoarea instituției, și-a exprimat gratitudinea partenerilor pentru susținere, deschidere și intenția de a asigura o bună funcționare și gestionare a dispozitivului și a reiterat angajamentul instituției în vederea promovării limbii, culturii și tradițiilor francofone în Republica Moldova.
☝️Reamintim că Liceul Teoretic Român-Francez „Gheorghe Asachi”, este una dintre cele opt institituții din Republica Moldova membre ale Proiectul Clase Bilingve francofone și reprezentă cea mai numeroasă filieră bilingvă francofonă din Republică. Instituția este parte a proiectului din 1998 fiind la temelia funcționării și implementării dispozitivului.
????Aducem mulțumiri Domnului Ghenadie Râbacov, coordonatorul Proiectului Clase Bilingve francofone din RM și Doamnei Nona Chiriac, coordonatoarea claselor bilingve din instituție, pentru misiunea continuă în vederea fortificării francofoniei în Republica Moldova și contribuția la organizarea evenimentului.