158 de ani ai celei mai vechi instituții dintre Prut și Nistru.

Postat : 01.03.2022

158 de ani ai celei mai vechi instituții dintre Prut și Nistru.
????Garant al acestei dăinuiri spirituale și educaționale este aniversarea celor 158 de ani de la fondarea instituției Publice Liceului Teoretic „Gheorghe Asachi” - o emblemă vie a istoriei pedagogiei în timp: Școala de Nobili pentru Fete, Liceul „Regina Maria”, Școala nr.1, Liceul Teoretic Român-Francez „Gheorghe Asachi” din mun. Chișinău. Astăzi, rămâne a fi cea mai veche instituție dintre Prut și Nistru, jalonată de generații de elevi și cadre didactice, care au pus bazele unei instituții francofone cu renume din țară și peste hotarele ei.
????Cele 158 de primăveri sunt îngemănate cu data de 1 martie, ziua în care a luat ființă instituția, celebrând anual, în cadrul festivității de concurs „Mărțișorul copiilor”, reînvierea naturii și a spiritului creativ.
????Sunt sigură că laitmotivul asachian: „Spre virtute versul îmbie” impulsionează elevii din liceu, spre cunoașterea de sine și a lucrurilor sacre, spre dragostea de carte și țară, dor de pace, neam, părinți.
????De-a lungul anilor, excelența în educație a fost și este posibilă grație unui efort conjugat al echipei manageriale, cadrelor didactice, elevilor, părinților și al comunității educaționale, întru modernizarea școlii și racordarea ei la noile standarde europene.
????Dragi elevi și absolvenți, avem o datorie nescrisă, să nu uităm de unde venim, cine suntem și care ne sunt rădăcinile.
????Vă îndemn să contribuiți la diseminarea tradițiilor și valorilor seculare ale unei Alma Mater inconfundabile prin stil, cultură și forma educației.
????Alături prețuim frumusețea zilei de ieri, trăim intens ziua de azi și ne bucurăm de fiecare clipă din viitor.
Salus in virtute decus!
Cu aleasă considerație,
Bulat Natalia, director al IPLT „Gheorghe Asachi"