Vizită istorică a Alteței Sale Principele Nicolae al României la Liceul Teoretic „Gh. Asachi.

Postat : 16.07.2015
La 24 februarie 2015, Liceul Teoretic „Gh. Asachi" din Chișinău a fost onorat de prezența Alteței Sale Regale Principele Nicolae al României, care se află în Republica Moldova într-o vizită de mai multe zile.În cadrul vizitei Alteța Sa a făcut cunoștință cu instituția noastră, care între anii 1918-1940 a purtat numele Liceul de Fete „Regina Maria". Înaltul nume i s-a conferit la începutul secolului trecut la solicitarea colectivului de pedagogi și discipole ale liceului în urma unui eveniment istoric. În anul 1920, Majestățile Sale Regele Ferdinand I și Regina Maria au înfăptuit o călătorie în Basarabia, vizitând mai multe instituții de învățământ din teritoriu, printre care și Liceul de fete nr. 1 din orașul Chișinău.

Liceul de fete „Regina Maria" a devenit în acea epocă o școală, care a reușit să îmbine cel mai bine pedagogia românească și cea autohtonă. Numele de "Regina Maria" deci, era foarte potrivit pentru o așa instituție din Basarabia. 

După 95 de ani, (repetând itinerarul monarhilor români) este a doua oară când un reprezentat al Casei Regale din România a onorat instituția cu înalta Sa prezență.
Principele Nicolae, însoțit de Primarul General al municipiului Chișinău, domnul Dorin Chirtoacă, și de directorul Liceului, domnul Boris Volosatîi, a efectuat o scurtă excursie în blocul istoric al Liceului nostru, a intrat în sălile de clasă, bibliotecă și Sala Mică de Festivități, care a fost capela Liceului de Fete „Regina Maria".
Întâlnirea Principelui Nicolae cu elevii și profesorii Liceului a continuat în Sala Mare de Festivități, pe scena căreia elevii clasei a XI-a „A" (diriginte – Natalia Moloșnic) au prezentat, în cadrul unei dramatizări, o retrospectivă istorică a instituției. 

În alocuțiune, Alteța Sa Regală Principele Nicolae al României s-a referit la activitățile desfășurate de Casa Regală în susținerea Republicii Moldova. 

Cu siguranță, ziua de 24 februarie 2015 se va înscrie în „letopisețul" Liceului Teoretic „Gh. Asachi" ca una de valoare istorică, de înaltă valoare și semnificație pentru elevii și corpul profesoral al instituției.